Het appelseizoen is in volle gang en als je een appelboom in je tuin hebt weet je vast niet altijd wat je toch met al die appels moet doen. Wat je ook kunt doen? Zelf appelcider maken! Aan het einde van oktober zijn de appels erg goedkoop en blijven veel appels over. De appeltelers krijgen de oogst niet in één keer weg en van alle appels die overblijven kunnen we zelf appelcider maken. Het is niet eens moeilijk!

Zelf appelcider maken: dit heb je nodig

  • Twee kilo rijpe Nederlandse appels
  • Een zakje cider gist
  • Een fles om de cider te bottelen
  • Instructies

Zo ga je zelf appelcider maken

Je begint met het maken van een starter, die je minstens 6 uur voor het maken van cider maakt. Je pureert twee appels en voegt het zakje gist bij de pulp/sap van de appels. Doe dit mengsel vervolgens in een potje. Draai de deksel niet dicht, want er ontstaat CO2.

De appels die je over hebt snijd je door vieren en verwijder de kroost. Ook deze appels pureer je en verwarm je vervolgens 30 tot 40 minuten op laag vuur. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken! Na het koken zeef je de pulp, er blijft nu alleen helder sap over.

Wil je echt sterke Engelse cider? Voeg dan rietsuiker of bruine suiker toe. Gist voedt zich namelijk op suiker en zet het om in alcohol. De hoeveelheid suiker en de soort bepalen ook de smaak van gisting. Het is leuk om hiermee te experimenteren!

Doe vervolgens alles samen in een fles en zorg dat de dop niet vast op de fles zit, want de CO2 die ontstaat moet tijdens het gisten kunnen ontsnappen. Het gisten kan enkele weken duren. Als er geen schuimlaag meer op de cider ligt is de cider klaar voor gebruik. Smakelijk!

By /Published On: 9 maart 2021/Categories: Blog/0 Comments on Zelf appelcider maken: zo doe je dat/

Deel dit verhaal! Kies je platform.