Wat is er nu lekkerder dan zelfgemaakte gehaktballen? Maar iedereen weet: het lijkt makkelijker dan het daadwerkelijk is. Voor je het weet valt je gehaktbal uit elkaar of kun je er een ruit mee ingooien. Gehaktballen maken zoals oma dat deed, hoe pak je dat aan? Zo!

Gehaktballen maken doe je met het juiste vlees

Als je gehaktballen gaat maken kun je het beste kiezen voor half-om-half gehakt of ietwat vettig rund-, lams-, kip- of varkensgehakt. Kies je te mager vlees dan worden je ballen heel erg snel droog en dat is natuurlijk niet lekker. Heb je toch liever mager gehakt? Laat je gehaktballen dan niet te lang garen.

Houd de temperatuur in de gaten

Houd de temperatuur van zowel de ingrediënten als die van de pan in de gaten. Wanneer het vlees van te voren niet koel genoeg is, smelten de vetten al voor het in de pan ligt. De ingrediënten moeten allemaal koel zijn. De gehaktballen bak je eerst op hoog vuur goed aan, want dan krijgen ze een krokante korst. Als je ze hebt aangebakken ga je ze stoven op een zacht vuurtje in fond of bouillon. Hoe langer hoe beter, een nacht is eigenlijk het beste.

Durf met smaak te experimenteren

Je brengt gehaktballen makkelijk op smaak met een simpel mengsel van zout, peper en nootmuskaat. Je kunt natuurlijk zoveel kruiden toevoegen als je lekker vindt, maar let er altijd op dat het niet overheersend wordt want dan proef je het vlees niet meer. Het is slim om je mengsel van te voren te proeven en een klein stukje gehakt al vast te bakken.
Het vullen van je gehaktbal kan natuurlijk ook. En dat kan op alle mogelijke manieren, bijvoorbeeld met fruit (appel, kaneel en citroen), of groenten zoals spinazie. Het vulmengsel kun je het beste half laten bevriezen en er dan bolletjes uit scheppen die je verder invriest. Die druk je later in je gerolde gehaktbal.

Gehaktballen maken: het zit allemaal in je roltechniek

Het gehakt kleeft vaak aan je handen, dus smeer ze van te voren in met olie. Tijdens het rollen is het belangrijk dat je niet te hard drukt, want het gehakt wordt taai als de gehaktballen te compact zijn. Ze hoeven ook niet perfect rond te zijn, als ze maar even groot zijn om gelijkmatig te garen. Na het rollen kun je ze het beste even in de koelkast zetten om tot rust te komen. Het vlees is namelijk niet meer zo koel door je handen. Na een uurtje zijn ze wat steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.

By /Published On: 10 maart 2021/Categories: Blog/0 Comments on Gehaktballen maken doe je zo/

Deel dit verhaal! Kies je platform.