Oh nee, het was afgelopen avond heel erg gezellig, maar dat laatste wijntje had je beter kunnen laten staan. Als je wakker wordt voelt je hoofd alsof er een trein overheen is gereden en je bent ook nog eens hartstikke misselijk. Gelukkig bestaan er wat remedies tegen een kater! Dit eten en drinken kun je het beste wel en niet nuttigen. 

Een kater hebben is niet fijn. Hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en lichtgevoeligheid: het kan allemaal. Gelukkig hebben we een aantal middeltjes verzameld die je het beste kunt laten staan.

Dit moet je niet eten of drinken als je een kater hebt:

#1 Sinaasappelsap

Door alle alcohol is je maag al genoeg geïrriteerd. Het zuur van sinaasappelsap doet je maag echt geen goed en maakt het alleen maar erger. Ook tomatensap en ketchup zijn niet slim, want ook dat is erg zuur.

#2 Alcohol

Ja ja, er wordt dan wel vaak gezegd dat alcohol het beste medicijn is tegen een kater maar dat is natuurlijk grote onzin. Ja, je bent even van dat hangerige gevoel af, maar daarna werkt het alleen maar averechts. Je lichaam dehydrateert de alcohol weer en je kater wordt alleen maar erger.

#3 Vet eten

Ook dit wordt vaak geroepen als het medicijn tegen een kater, maar wederom is het niet waar. Gefrituurd eten irriteert je maag en dat maakt het alleen maar erger. Het kan wel helpen om vet te eten vóór je gaat drinken. Want vet eten isoleert je maag. Zo wordt de alcohol minder geabsorbeerd en komt het niet in je bloedbaan terecht.

Eten en drinken dat je wel moet eten als je een kater hebt:

#1 Water

Als je wakker wordt met gigantische hoofdpijn is het enige medicijn veel water drinken. De alcohol heeft ervoor gezorgd dat je bent uitgedroogd en daardoor krijg je dus die hoofdpijn. Aanvullen dus, met water. Als je vochttekort hebt haalt je lichaam je vocht ergens anders vandaan, bijvoorbeeld uit je hersenen. En dat voel je. Het is ook slim om voor je gaat slapen twee glazen water te drinken, dan ben je de hoofdpijn alvast voor.

#2 Koffie

Drink je elke dag een kop koffie? Dan kun je dat het beste ook doen als je een kater hebt. Het hydrateert en geeft je weer een beetje energie.

#3 Eieren

Een goed ontbijt werkt heel erg goed tegen een kater. In eieren zitten erg veel aminozuren, zoals taurine en cysteïne. Die laatste breekt de stoffen af die bij de lever vrijkomen na het drinken. Dit helpt weer tegen hoofdpijn. Taurine verhoogt de functie van de lever en zorgt ervoor dat de alcohol een minder grote aanslag is op de lever.

#4 Bananen en bladgroenten

Hierin zit veel kalium, een erg belangrijke voedingsstof die vaak wordt uitgeput door vochttekort. De beste anti-katertip is om bananen en bladgroenten te verwerken in een smoothie, bijvoorbeeld met yoghurt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

#5 Havermout

Ben je een beetje duizelig? Dan word je heel erg blij van havermout. In havermout zitten voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, ijzer en vitamine B. Daarnaast neutraliseert het de zuren in je lichaam en houdt het je bloedsuikerspiegel in balans. Je krijgt er weer energie van!

Deel dit verhaal! Kies je platform.