Groenten en fruit zijn lekker, maar ook nog eens heel erg leuk. Er zijn namelijk erg veel weetjes over groenten en fruit die je nog niet wist. De volgende keer dat je bij de groenteboer staat, kun je hem overladen met je kennis. 

#1 Avocado’s

De avocado is razend populair. Hij is hartstikke gezond, maar wist je al waar de naam vandaan komt? Die is door de Azteken bedacht en is afgeleid van het woord ‘a-uh-ac-atl’ en dat betekent testikel. Waarschijnlijk door de vorm van de vrucht… ?

#2 Ketchup een groente?

Toen Reagan in Amerika regeerde, moesten maaltijden die gesubsidieerd werden voor een deel bestaan uit groente. En de slimme Amerikanen vonden dat een pizza met twee lepels ketchup aan deze eis voldoen, want in die tijd telde ketchup gewoon als groente. Trouwens, bij Heinz ketchup mag de saus niet sneller dan 0,015 meter per seconde stromen, anders wordt hij afgekeurd.

#3 Waar komen tomaten vandaan?

Tomaten komen oorspronkelijk uit Mexico, en niet uit Italië zoals veel mensen altijd hebben gedacht. Dat komt waarschijnlijk omdat tomaten een populair ingrediënt zijn in Italiaanse gerechten.

#4 Hete pepers

Pepers (in welke kleur dan ook) zijn eigenlijk helemaal niet pittig. Maar door een chemische reactie van de alkaloïde capsaïcine op de tong, raakt ons smaakorgaan helemaal van slag. De tongzenuwen raken van slag en denken dat ze in brand staan en daar komt dus het branderige gevoel vandaan.

Hete pepers

#5 Maïs

Wist je dat een maïskolf gemiddeld 16 rijen met korrels heeft? Ga maar eens tellen!

#6 Appeltjes

Er zijn in de wereld meer dan 10.000 soorten appels. Begin maar vast met proeven: als je ze allemaal gehad wilt hebben ben je 27 jaar zoet.

#7 Komkommers

Een komkommer bestaat voor 96% uit water en is daarmee de meest waterrijke voedselsoort die er bestaat. Een goede vervanger dus. Oh, en katten zijn er als de dood voor:

#8 Het duurste fruit

Het duurste fruit ter wereld is de Yūbari-cantaloupe uit Japan. Deze meloensoort is uniek in de wereld en wordt alleen in het dorpje Yūbari verbouwd. Dit stukje fruit kost gemiddeld 11.000 euro! 

#9 Sinaasappels

Als je een ongepelde sinaasappel op het water gooit, blijft hij drijven. Maar een gepelde zinkt. Raar hè?

By /Published On: 10 maart 2021/Categories: Blog/0 Comments on 9 Weetjes over groenten en fruit/

Deel dit verhaal! Kies je platform.